ESK, Avrupa’dan 6 bin baş damızlık Angus, Şarole ve Limuzin ithal edecek

Tarım Haberleri

·

21 Haziran 2024

·
ESK, Avrupa’dan 6 bin baş damızlık Angus, Şarole ve Limuzin ithal edecek

21 Haziran 2024

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Haz 21, 2024

Et ve Süt Kurumu, Avrupa Birliği’nden 4 bin baş Charolais-Limousine (Şarole-Limuzin) ve 2 bin baş Angus damızlık boş düve ithalatı yapacak. İthal hayvanlar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne verilecek.

Et ve Süt Kurumu(ESK) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında imzalanan “Damızlık Düve Temini ve Büyükbaş Hayvan Kesimi İş Birliği” protokolü kapsamında Avrupa Birliği ülkelerinden toplam 6 bin baş damızlık boş düve ithalatı yapılacak. Boş düveler TİGEM işletmelerinde anaç olarak değerlendirilecek ve doğan dişi hayvanlar aile işletmelerine damızlık olarak satılacak, erkek olanları ise Et ve Süt Kurumu’na et üretimi için verilecek.

Damızlık hayvanlar Avrupalı üreticiden alınacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bundan 4 ay önce hayvancılığın 5 yıllık yol haritasını açıklarken Et ve Süt Kurumu ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM)’nün işbirliği yaparak damızlık hayvan üreteceğini söylemişti. Bakan Yumaklı’nın anlattığı proje kapsamında Et ve Süt Kurumu Avrupa Birliği’nden 4 bin baş Charolais-Limousine (Şarole-Limuzin) ve 2 bin baş Angus damızlık boş düve ithalatı yapacak. Hayvanlar, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne verilecek.

Et ve Süt Kurumu’ndan yapılan duyuruya göre toplam 6 bin baş damızlık boş düve Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren üretici/üretici birliği ve kooperatiflerden satın alınacak.

ESK’dan “Damızlık Düve Temini” başlığı ile yapılan duyuruda özetle şöyle deniliyor: “Kurumumuz ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında imzalanan “Damızlık Düve Temini ve Büyükbaş Hayvan Kesimi İş Birliği” protokolü kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığımızın izin verdiği Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren üretici/üretici birliği ve kooperatiflerden damızlık boş düve temin edilecektir.  1. Kısım alım işi için 4.000 baş Charolais-Limousine ve 2.000 baş Angus satın alınacaktır.”

Hayvanlar deniz yolu ile Karadeniz’e getirilecek

Duyuruda alımın CIF (mal bedeli, taşıma ve sigorta bedeli ödenmiş)  şeklinde yapılacağı belirtilen duyuruda: “Teslimat deniz yolu ile gerçekleştirilecektir. Teslim yeri Trabzon ve Samsun limanları olarak planlanmıştır.” denildi.

Kooperatiflerden teklif alınacak

Et ve Süt Kurumu’nun duyurusunda satın alma ile ilgili şu bilgiye yer verildi: “Avrupa Birliği resmi kayıtlarında olan üretici/üretici birliği ve kooperatiflerden teklif istenecektir. Bununla beraber söz konusu ülkelerde faaliyet gösteren üretici/üretici birliği ve kooperatiflerden 24.06.2024 tarihine kadar [email protected] adresine üretici olduklarına dair belgelerin (Türkçe tercümesi) gönderilmesi halinde bunlardan da teklif istenecektir.”

Tarım Bakanı ne demişti?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 26 Şubat 2024 günü hayvancılığın 5 yıllık yol haritasını açıklarken TİGEM ve Et Süt Kurumu işbirliğinde hayata geçirecekleri yeni bir proje olduğunu belirterek şunları söylemişti: “Yerli üreticimizi güçlendirmek parolasıyla yola çıktığımız bu projede, TİGEM Damızlık Merkezleri olacak. Et Süt Kurumu’nun da desteğiyle sayıları artacak damızlıklar aile işletmelerine uygun maliyetle dağıtılacak. Böylece yerli üreticimizin damızlık ihtiyacını kamu güvencesiyle karşılamış olacağız.”

İthalatla hayvancılığı geliştirebilir miyiz?

Bir kez daha hayvancılığı geliştirmek, üretimi artırmak için ithalat yapılacak. Yılda ortalama 20 bin baş damızlık sığır ithalatı yapan Türkiye, bu proje ile anaç hayvan ithal ederek damızlık üretimini yurtiçinde gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Et ve Süt Kurumu yetkilileri yurtiçinde etçi damızlık hayvan olmadığı için ithalat yapıldığını belirterek, ithal edilecek hayvanların TİGEM’e damızlık üretimi için verileceğini söyledi. İthal edilecek bu hayvanlar piyasaya verilmeyecek. Sadece TİGEM’e anaç olarak verilecek. Bu hayvanlardan doğacak dişi hayvanlar piyasaya damızlık olarak verilecek, erkek olanları Et ve Süt Kurumu’na et üretimi için verilecek.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Erdinç Süthan 22 Haziran 2024 - 01:33 - Yanıtla

    Selam

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler